Υδροπονική καλλιέργεια μαρουλιού

Σπορά, μεταφύτευση, διαθέσιμος χώρος, αντικατάσταση ή συμπλήρωση του θρεπτικού διαλύματος, κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος στην υδροπονική καλλιέργεια μαρουλιού.

Σπορά

  • σε κύβους πετροβάμβακα, τύρφης με ακμή 3-4 cm
  • σε δίσκους ομαδικής σποράς με τη χρήση διαφόρων υποστρωμάτων (περλίτης, τύρφη, κλπ)
  • θερμοκρασία 15-210C για το φύτρωμα των σπόρων

Μεταφύτευση

  • Η εμφάνιση των ριζών στην κάτω επιφάνεια των κύβων ή του υποστρώματος αποτελεί δείκτη για την μεταφύτευση (3-5 φύλλα).
  • H φύτευση γίνεται σε κανάλια πλάτους 25-30 cm σε διπλή γραμμή.

Διαθέσιμος χώρος-Θέση

Διαθέσιμος χώρος

  • Αποφυγή φύτευσης των φυτών σε μικρές αποστάσεις

Θέση

Εσωτερικοί χώροι

  • Μελέτη της θέσης δημιουργίας του λαχανόκηπου για την καλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται κατ’ ελάχιστο
  • 4-6 ώρες απευθείας έκθεση σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία
  • 12-14 ώρες διάρκεια ημέρας (άμεση και έμμεση ακτινοβολία)

Εξωτερικοί χώροι

  • Ο φυσικός φωτισμός αποτελεί πλεονέκτημα.
  • Έλεγχος των κλιματολογικών δεδομένων της περιοχής. Αποφυγή καλλιέργειας σε θέσεις με ακραίες συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασίες)
  • Προσοχή! Η απευθείας έκθεση των δοχείων των θρεπτικών διαλυμάτων στον ήλιο έχει σαν συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας τους η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται από 18-240C.
  • Προφύλαξη από την είσοδο του βρόχινου νερού μέσα στο θρεπτικό διάλυμα (στερεά υποστρώματα, κανάλια) με συνέπεια την μεταβολή του pH και της EC.
  • Προφύλαξη του ηλεκτρολογικού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Αντικατάσταση ή συμπλήρωση του θρεπτικού διαλύματος

Απαιτείται στην περίπτωση των υδατοκαλλιεργειών:

  • Συμπλήρωση με φρέσκο διάλυμα όταν πέφτει η επιθυμητή στάθμη (αισθητήρες στάθμης).

Πλήρης αντικατάσταση απαιτείται:

  • Κάθε 20-30 ημέρες όταν καλλιεργούνται καρποδοτικά λαχανικά (εάν πραγματοποιείται συχνός έλεγχος και διορθώσεις, μπορεί να μην χρειασθεί αλλαγή).
  • Κάθε 3 ή και περισσότερους μήνες όταν καλλιεργούνται φυλλώδη λαχανικά ή αρωματικά φυτά (πχ μαρούλι, βασιλικός).

Κατάλληλες Συνθήκες Περιβάλλοντος

  • Διατήρηση ή επιλογή (όσο είναι αυτό δυνατόν) των κατάλληλων συνθηκών περιβάλλοντος που ευνοούν την παραγωγή.

Μέσες Θερμοκρασίες αέρος για την καλύτερη ανάπτυξη, παραγωγή και ποιότητα ορισμένων λαχανικών

Λαχανικά

Θερμοκρασία αέρος οC

Άριστη

Ελάχιστη

Μέγιστη

Ραδίκι, Πράσο, Σκόρδο, Κρεμμύδι

13-24

7

30

Παντζάρι, Μπρόκολο, Λάχανο, Σπανάκι

15-18

5

24

Αγκινάρα, Καρρότο, Κουνουπίδι, Σέλινο, Μαρούλι, Μαϊντανός, Παράτα

15-18

7

24

Φασολάκι

15-21

10

27

Κολοκυθάκι

18-24

10

32

Αγγούρι, Πεπόνι

18-24

15

32

Πιπεριά, Τομάτα

21-24

18

27

Μελιτζάνα, Μπάμια, Καρπούζι

21-30

18

35

Κατάταξη των λαχανικών με βάση την αντίδραση στην φωτοπερίοδο (διάρκεια παροχής φωτός)

Ουδέτερα

Μικρής Ημέρας

Μεγάλης Ημέρας

Αγγούρι

Κρεμμύδι

Αντίδι

Πεπόνι

Κολοκυθάκι

Ραδίκι

Καρπούζι

Μαρούλι

Άνιθος

Πιπεριά

Πατάτα

Μάραθος

Φασόλι

Φράουλα

Σπανάκι

Υπαίθρια υδροπονία σε κήπους

  • Η υδροπονία μπορεί να εφαρμοσθεί και σε υπαίθριες καλλιέργειες όταν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν.
  • Επιλογή της θέσης. Θα πρέπει το έδαφος του κήπου να είναι επίπεδο με καλή αποστράγγιση.
  • Δημιουργία σαμαριών. Δημιουργούνται υπερυψωμένα σαμάρια έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επαφής των φυτών με το έδαφος, να αυξηθεί η κυκλοφορία του αέρα και να υπάρχει καλύτερη αποστράγγιση του θρεπτικού διαλύματος.

Στρώσιμο της επιφάνειας του εδάφους με πολυαιθυλένιο.

  • Η εδαφοκάλυψη για λόγους οικονομίας εφαρμόζεται επάνω στα σαμάρια που θα τοποθετηθούν οι σάκοι με τα υποστρώματα.

Διαστάσεις-Τοποθέτηση σάκων

  • Οι σάκοι που χρησιμοποιούνται στις υπαίθριες καλλιέργειες (όπως και στις θερμοκηπιακές) έχουν συνήθως μήκος 90-100 cm και πλάτος γύρω στα 15-20 cm και διατίθενται στην αγορά έτοιμοι.
Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 02:25
Αναστάσιος Ι. Κώτσιρας

Γεωπόνος - Επίκουρος Καθηγητής Λαχανοκομίας

ΤΕΙ Πελοποννήσου

Η Προσφορα του μηνα

Error: No articles to display